Информация за събор „Рожен“ 2015

17-19.07.2015

През месец юли 2015г. След 9-годишно прекъсване се възроди едно емблематично събитие, което съхранява паметта и носи идентичността на българската нация – Роженския събор. От 17 до 19 юли 2015 г. на красивите роженски поляни в Родопа планина се проведе Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Иновативното културно събитие, наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”, се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян в партньорство с Община Чепеларе и подкрепата на Министерство на културата. То е под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.
Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2015 съчета етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е традиционен поминък и е в основата на народната култура, фолклора, занаятите и съответните дялове от българската икономика.
В трите дни на Рожен на 3 сцени се проведе Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. В мобилни експозиции бяха подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи, историята на Роженския събор и етнографски сбирки от региона. Представиха се различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. Посетителите на Събора видяха породисти овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения. В програмата на събитието бяха включени фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, народни борби, шоу с кучета. На Рожен школа „Багатур“ демонстрира конни и бойни умения, мрежа „Хлебни къщи“ показа „Театър на трохите“, а Ути Бъчваров сготви най-големия родопски курбан. Вечерите завършваха с грандиозни концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби.
Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2015 беше посетен от над 350 000 души. През 2016 година сме по-амбицирани от всякога да постигнем още по-голяма посещаемост и грандиозност на събитието. Очакваме посетителите на тазгодишното издание да са близо 450 000.

 

Свържете се с нас

С подкрепата на: