Дните от 14 до 16 юли ще превърнат Рожен и Родопите в туптящото сърце на България

„Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство отново ще запали искрата на българщината и ще обедини нацията тази година. Емблематичното събитие ще се проведе в дните от 14 до 16 юли и ще превърнат Рожен и Родопите в туптящото сърце на родината.

Съборът, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Идеолог на иновативното културно събитие е Фондация „Наследство в бъдещето“, а организатори са Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Фондация „Наследство в бъдещето“ и община Смолян, като форума е част от Националния културен календар. 

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация. Началото е поставено през 1897 г., когато по инициатива на отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете разделени от тогавашната границата с Турция. Годишнината ще бъде отбелязана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и околността, поставили началото на традицията „Рожен“. Ще бъде започната символична алея с „Елите на родовете“, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място, белязано с дърво-ела на Роженските поляни, за  своите срещи.

В дните на Рожен 2023 родопските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7 000 кв. м. На четири сцени ще се проведе традиционния Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Точно в 12,00 ч. ще се извива общото Голямо роженско хоро. Ще се  проведе и конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали. Акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи „История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят  различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Допълнителен колорит ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница.

За добрата организация на събитието ще има обособен палатков лагер, буферни паркинги, маршрути за обществен транспорт и специална схема за пътния трафик.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и от тогава всяко издание събира повече от 250 000 българи от страната и чужбина.

Медийни партньори на изданието през 2023 г. са Българска телеграфна агенция и Българско национално радио.

 

Още за Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ на www.rozhen.bg

Свържете се с нас

С подкрепата на: