ЕТНО СЕЛИЩЕ И ИСТОРИЧЕСКИ ВЪЗСТАНОВКИ

Мащабни реконструкция на народния бит и традиции и исторически възстановки ще има в трите дни на „Рожен“-Събор на народното творчество и животновъдство 2023. От 14 до 16 юли на Роженските поляни ще бъде изградено истинско етно селище с възрожденски битови кътове, седенки, хайдушко кафене и занаятчийски дюкяни. На място ще бъде пресъздаден светът на сурвакарите, сватба и ще има възстановки на военно-полева болница от Освободителната война и гранична застава от Балканската война. Изложби ще представят войнишкото творчество отпреди повече от век и интересни  артефакти, свързани българската история и годишнините, които ще бъдат отбелязани на събора –  125 години от началото му, 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В историческите възстановки ще се включат над 160 участници от Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“, Пътуващо читалище „Бащино огнище“ и свободни реконструктори от цялата страна. В етно селището те ще направят изнасят истински уроци по родолюбие, изпълнени с факти и събития от българската история.  Три ще са „живите“ картини и възстановки по време на събора – Априлско въстание (14 юли, 16,00 ч.), боевете на Шипка (15 юли, 11,00 ч.) и сраженията на средногоския полк на полк. Владимиров Серафимов при Алами дере, довели до Освобождението на Родопите по време на Балканската война (16 юли, 11,00 ч.).

Още много интересни експонати  свързани с местните традиции, бит и обичаи ще могат да се видят по време на Роженския събор в мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“. Тематична изложба за най-типичния родопски поминък – овчарството ще представи Регионален исторически музей „Стою Шишков“- Смолян. Ще има етнографски материали  от сбирките на читалищата в Чепеларе,  с. Момчиловци, с. Соколовци и от частни колекции.

Свържете се с нас

С подкрепата на: