ЗА ПЪРВИ ПЪТ – ПЕСЕН ЗА ГЕРОЯТ ОТ „РОДОПСКАТА ШИПКА“ ПОЛК. СЕРАФИМОВ

Песен, посветена на героят от „Родопската Шипка“ полк. Владимир Серафимов, ще  бъде представена за първи път на Рожен-Събор на народното творчество и животновъдство 2019 .

Премиерното изпълнение на „Серафимовата песен“ от Светла Дукатева и Димитър Арнаудов ще е в началото на гала-концерта „Рожен е България“ от 20,00 ч. на 19 юли, петък.

Наричат полк. Владимир Серафимов Спасителят на Родопите и той наистина е такъв!

Командир е на 21-ви средногорски полк, който по време на Първата балканска война,  освобождават редица родопски села, но когато срещу тях се изправя многократно превъзхождащия ги по численост отряд на Явер Паша, Главното българско командване издава заповед за отстъпление.

„АЗ НЕ ЩЕ ОТСТЪПЯ СЕЛАТА ,В КОИТО ВЧЕРА БЯХ ПОСРЕЩНАТ КАТО ОСВОБОДИТЕЛ…“ казва полк. Серафимов в навечерието на 21 октомври 1921 г., когато печели битката с турците при Аламидере, спомогнала за   пълното освобождаване на Родопите от османско владичество.

Първата песен за Спасителят на Родопите е по музика на Виктор Йорданов-Кардамаи текст на Ивайло Шопски и е осъществена от Пътуващо читалище ,,Бащино огнище“и Сдружение ,,Родопски хайдути“.

Вечна памет на полк.Владимир Серафимов и неговите храбри Средногорци!

Свържете се с нас

С подкрепата на: