Стартира инициативата „Във всяка родопска къща по една гайда“

3 мар. 2016

Фондация „Наследство в бъдещето“ и община Смолян стартираха инициативата „Във всяка родопска къща по една гайда“. Целта на начинанието е да се съхрани и предаде на поколенията каба гайдата, превърнала се в символ на Роженския събор и Родопите.

За да насърчи интересът към гайдарството фондация „Наследство в бъдещето“ ще подари инструменти на деца в неравностойно положение от община Смолян, които  искат да свирят,. Обучението  ще става в смолянските гайдарски състави с подкрепата на местната община.

Децата ще получат своите инструменти символично по време на тазгодишния Роженски събор (15-17 юли), а гайдарските уроци ще започнат през есента.

„Роженският събор, освен патриотична, вече е и социална кауза. Надяваме се, малките гайдари да се включат в откриванията на събора през следващите години!, обяви при при  старта на инициативата Симеон Караколев от фондация „Наследство в бъдещето“, която е основен организатор на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“.

Заради възродения интерес към гайдата тази година в Детската творителница на Роженския събор ще има Гайдарско училище. В него малките посетители на събитието ще научат повече за традиционния народен инструмент и ще могат д посвирят на гайда.

 

Нашите партньори