Обходни маршрути и обществен транспорт облекчават трафика за Роженския събор

7 юли 2016

Обходни маршрути и обществен транспорт облекчават трафика за Роженския събор

 

Ремонтните дейности на тунелите по направлението Асеновград – Чепеларе ще бъдат преустановени заради Събора на народното творчество  и животновъдство „Рижен“ 2016.В дните 15,16 и 17-ти юли движението ще се извършва през тунелите, а не през обходите, които са в момента. За да се облекчи максимално движението на автомобили по главната пътна артерия за събора ще се премахне и цялата строителна техника, която е по трасето.

Трафикът на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи съответно през Кърджали – Ардино – Смолян и Кричим – Девин – Смолян.

За максиално облекчаване на трафика, избягване на продължителни задръствания и улесняване предвижването се препоръчва на посетителите на събора идващи от Пловдив да минават през Кричим за Девин – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Роженски събор. За тези, които минават през Стара Загора, препоръчителният маршрут е през Хасково – Кърджали – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Роженски събор. От Рожен към Смолян се използва главната пътна артерия, която е през Соколовци.

От Асеновград ще има два маршрута за достигане до събора – през Лъки и през Чепеларе. Гостите на Пампорово ще стигат до Рожен, минавайки през отбивката на Проглед. През Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци, както и през Лъки, е пътя и входа за нощуващите в палатковия лагер.

От Чепеларе, Пампорово и кв.Устово в Смолян ще има обществен транспорт за Рожен. Автобусите ще пътуват и през трите дни, като ще тръгват веднага след като се напълнят с пътници или на 15 мин с начален час 7:00.

Ще има обособени три големи паркинга, където може да се паркира преди да се качите към Рожен: в Чепеларе – старата автогара;Смолян – в целия кв.Устово можете да паркирате;в Пампорово.

Препоръчваме хората да оставят колите си на тези паркинги и да използват организирания транспорт. От Смолян автобусите ще тръгват от автогарата на кв.Устово. От Чепеларе – от автогарата. В Пампорово – автобуси ще тръгват и минават през хотелите в комплекса, за да събират всички желаещи да се качат на Рожен. Автобусите ще тръгват, когато бъдат запълнени или на 15 мин.

От бензиностанцията на Пампорово до Проглед движението ще бъде регулирано, за да няма спрели автомобили по пътя, които да затрудняват придвижването.

За идващите на събора с коли на Рожен ще има два големи паркинга. Организаторите, Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и община Смолян, препоръчват да не се пътува в последния момент и да се използва обществен транспорт за да се облекчи максимално движението към роженските поляни.

      Информация за актуалната пътна обстановка от 15 до 17 юли ще се подава регулярно чрез Българско национално радио и интернет.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и наи селскостопанска и горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме, което ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м.

Над 400 групи от всички краища на страната ще се изявят в тазгодишното издание на Национален фолклорния конкурс „Рожен“, който ще се проведе на четири сцени.

В трите дни на Събора ще има индивидуални надигравания, исторически възстановки, а от 13,00 ч. всички присъстващи ще могат да се хванат на Голямото роженско хоро.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е Съборът да се утвърди като  най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор.

 

 

 

Още за Съроб на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 на www.rozhen.bg

 

 

 

 

Нашите партньори