Национален събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, 19 – 21 юли 2019 г.

1 мар. 2019

Рожен и Родопите отново ще обединят нацията и ще се превърнат в туптящото сърце на България тази година! От 19 до 21 юли българи от цялата страна и от чужбина ще си дадат среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“.

Иновативното културно събитие се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян и е включено в Националния културен календар.

Съборът и през 2019-та ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите.

В трите дни на Рожен на 4 сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е магическата каба гайда.

Посетителите на Събора ще видят в специализирани изложения различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни  обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени фермерски състезания, конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени с над 8000 кв.м. трибагреник, а точно в 12,00 ч. през трите дни на събора ще се извива Голямо роженско хоро.

За първи път ще се проведе конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне. За най-малките ще има много забавления в Детската творителница, както и истински уроци по родолюбие.

За по-добрата организация на събора тази година ще бъде разширен палатковия лагер, както и паркинг зоните. Разработена е и специална транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, и маршрути за обществения транспорт. В дните на събитието чрез интернет ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г. и 2016 г., посетено от над 550 000 души.

Нашите партньори