Конкурс за автентична носия „Рожен“ 2019

29.05.2019

Българската народна носия е възприемана като семейна и родова реликва, която носи, пази и предава добродетелите на родствената група. Използваните богати везбени орнаменти представляват един своеобразен умален модел на Космоса.
За първи път на нашия събор на Рожен ще има конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия и атрактивното и представяне!

  • В конкурса могат да участват всички, дошли на събитието.
  • Всеки участник ще представи носията си – години, етнографска област или от кой край е, кога и от кого е носена и т.н. в рамките на 3 минути.

Красотата и неповторимостта на традиционните народни облекла, на бродериите, багрите и накитите, сътворени от сръчните ръце на предците, ще бъдат професионално и експертно оценявани! Победителите в конкурса ще получат парични награди и лична, професионална фотосесия със своята носия, за да запазят спомена за преживяното и за потомците си.

В предварително записване за участие на e-mail: folklor@rozhen.bg и тел.0879 83 34 64, както и на място до 14:00 ч. в събота, 20-ти юли, в Информационния център на събора.

Очакваме Ви от 19-ти до 21-ви юли на Рожен-Събор на народното творчество и животновъдство!

Свържете се с нас

С подкрепата на: